Fakta om Auschwitz

Auschwitz var verksamt från 1940 till januari 1945 och var det största av förintelselägren och koncentrationslägren.

Namnet Auschwitz kommer från namnet Oświęcim som var det Polska namnet på staden. Den ligger cirka 60 kilometer väster om Kraków i sydöstra Polen. Auschwitz var uppdelat i tre huvudläger:

  • Auschwitz I: koncentrationsläger, den med byggnader i tegelsten.
  • II-Birkenau: koncentrations- och förintelseläger, det med oändligt antal träbaracker och gaskammare.
  • Arbetslägret Auschwitz III-Monowitz: med bland annat fabriken IG Farben.

Runt 1 300 000 personer blev tvingade in i kreatursvagnar och skickade till dödslägret Auschwitz, av dessa mördades eller dog i sjukdomar eller svällt 1 100 000 i lägret. Ungefär 1 miljon av dessa var judar. De andra var polacker, romer, sovjetiska krigsfångar .
Denna operation kallades för Operation Reinhard. Den började 1941 och var början på utrotandet av alla judar.

1942-01-20 Träffades SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich eledare för olika Tyska myndigheter till ett möte i Wannsee, strax utanför Berlin. Syftet var att dra planera massmordet på den judiska befolkning.

Enligt överenskommelsen skulle de tyska ledarna gemensamt samla ihop judar från hela Europa, för att sedan deportera dem till läger i Östeuropa, där de skulle utplånas. En del av de arbetsföra judarna skulle utnyttjas som slavarbetskraft innan de avrättades. Förintelsens slutmål var att utrota hela den judiska befolkningen i Europa, inte bara den i de tyskkontrollerade länderna. Enligt nazisternas beräkningar gällde det omkring 11 miljoner människor.

Efter konferensen var Heydrich mycket nöjd med att allt verkade gå enligt planerna och att alla deltagarna var överens om vad som måste göras.

En fråga som inte kunde lösas under Wannseekonferensen, var hur judar som var gifta med icke-judar och deras barn skulle behandlas. Frågan togs upp på ytterligare två möten i mars och oktober senare samma år. Tvångssterilisering och deportation till koncentrationsläger i Östeuropa var ett av de diskuterade förslagen, men något beslut togs aldrig. Judar i blandäktenskap, ”halv judar” och ”kvarts judar” utgjorde ett särskilt problem eftersom de ansågs ha för starka band till det icke-judiska samhället. Om den nazityska regimen vidtog alltför omfattande åtgärder mot dessa grupper, riskerade de att skapa motstånd bland den ”ariska” befolkningen.

Auschwitz och Birkenau

Ett koncentrationsläger var ett interneringsläger var till alla de som inte delade Hitlers sjuka tankar.

Runt Koncentrationslägren var det strömförande taggtrådsstängsel där många som inte stod ut kastade sig och dog. Det fanns vakttorn med beväpnade soldater som inte drog sig för att skuta alla som gick nära detta stängsel. Birkenau var ett mördarläger, Auschwitz  det var ett arbetsläger som användes till fångar som tvingades till att arbeta.  Dessa stackar undernärda och sjuka människorna utnyttjades av privatägda och företag arbetskraft tills deg dog.

Förhållandena går inte att beskriva i dessa läger, den måste ses.

Fångarna levde under hemska förhållanden. De bodde trångt på britsar med nästan ingen värme i baracker, sommar som vinter endast klädda i en tunn pyjamas.  Trotts detta så föredrog fångarna vintern för de slapp en massa sjukdomar då. På somrarna blev många sjuka och redan innan undernärda så dog de ofta efter en lång tids sjukdom då de samtidigt tvingades till hårt arbete. Lägg där till att vakterna var sadister som njöt av att plåga dessa stackars människor med sparkar och slag dagarna i ända.