RESOR TILL WROCLAW

OM WROCLAW

Den allra mest imponerande byggnaden på Marknadstorget är stadens rådhus. Det här pampiga huset är byggt i både gotisk stil och renässansstil och är fullt av detaljer. Byggnaden inrymmer för övrigt restaurangen “Piwnica Swidnicka”, som anses vara en av Europas äldsta restauranger, med anor från 1200-talet.

STROSA RUNT MARKNADSTORGET I GAMLA STAN

Marknadstorget i Gamla stan kan sägas utgöra hjärtat i Wroclaw. Här står de vackra byggnaderna tätt, och det är också gott om restauranger, pubar och caféer. När vi var här i september var det nästan 28 grader varmt och stämningen var på topp.

ÄT POLSK MAT PÅ RESTAURANG POD FREDRA

Vill du prova riktig polsk mat kan du med fördel besöka restaurang Pod Fredra som ligger strax intill rådhuset. Här sitter man med härlig utsikt över torget och maten är riktigt bra. Vi åt sill, kallskuret kött, bröd och något som vi tror var ister till förrätt. Väldigt gott!

VAD ÄR POLSK MAT?

Vår upplevelse av den polska maten är att den ofta är relativt enkel och rustik, och för det mesta mycket god och lagas med kärlek. Vad är det vi stöter på för tillbehör i matlagningen i polsk mat? Här är några exempel på typiska ingredienser: Morötter Rödbetor Kålrabbi Persiljerot Vitkål Stuvad kål Surkål Ängssyra Senap Pepparrot Kargenfrön Kryddnejlika Fläsklägg Oxbringa Karp Konserverade gurkor Inlagda plommon.

Vi rekommenderar att ni provar på piroger, som var så goda. Det är en slags dumpnings som serveras med olika fyllningar, till exempel kål, kött, svamp och ost. Andra favoriter i det polska köket är anka och alla goda syrade grönsaker, som morötter, vitkål och rödkål. Mums!

FIKA PÅ CAFÉ MED KOMMUNISTNOSTALGI
Om du vill fika med nostalgi från kommunisttiden kan du besöka fiket PRL, som ligger vid Marknadstorget i Wroclaw. Det ska tydligen finnas en meny som påminner om det vänsterstyre som en gång var dominerande Wroclaw.

Wroclaw är en historisk och kyrkotät stad. En av de mäktiga kyrkor som ligger nära Marknadstorget i Gamla stan är St Elisabeths kyrka. Intill denna ligger de väldigt speciella hus som vår guide kallade för “Hans och Greta”. På en av väggarna finns också ett väldigt speciellt konstverk med Jesus, ett kors och en hammare. En annan fin kyrka som också ligger centralt i stan, var St Matthew kyrka. Denna gotiska kyrka är från tidigt 1200-tal. Vill du se ännu fler kyrkor? Ostrów Tumski (Katedralön) utgör den allra äldsta delen av Wroclaw. Här finns en hel rad arkitektoniska monument, som Johannes Döparens katedral och Heliga Korsets kyrka. Det är också värt att stanna en liten stund vid Universitetet i Wroclaw, som ligger i stadens äldsta barockkomplex. Byggnaden är vacker utanpå, men dessutom finns fantastiska utsmyckade konsertsalar här inne. Leopolds Aula ska vara allra mest fascinerande. Utanför Universitetet hittar man bland annat en staty av en naken man med ett svärd som, enligt en legend, spelade bort alla sina kläder på spel och nu får stå som varnande exempel för Universitetets alla studenter.

Om du inte vill leta upp alla sevärdheter själv kan det vara värt att gå en guidad tur. Vill du hellre åka runt i buss eller med häst och vagn? Det funkar det också!
En guidning gör ofta en stad levande på ett annat sätt, och man hittar till ställen dit man aldrig skulle ha hittat annars. Vi hittade till exempel in till den vackra trädgården vid Ogród Ossolineum.

HANDLA KONSTHANTVERK I MEDELTIDSGRÄNDER

På medeltiden sålde man kött i de här gränderna, som nu kallas Jatki och som du hittar mellan gatorna Kielbásnicza och Odrzanska. Man kan tänka sig att det luktade mer då och var mer högljutt, men byggnaderna ger fortfarande medeltidskänsla. Idag ligger små butiker här som säljer konst och konsthantverk.