RESOR TILL WARSZAWA

OM WARSZAWA

OM WARSZAWA


Gamla Stan i Warszawa.

Unikt världsarv
Stare Miasto, gamla stan, byggdes upp från grunden och man har verkligen ansträngt sig för att återställa denna stadsdel till sitt ursprungliga skick. Så småningom hamnade den på UNESCOS världsarvslista. Därmed är gamla stan ett av de få återuppbyggda i hela världen att finnas med på listan.

Nobelpristagare och kompositör från Warszawa
Förutom att vara säte för den polska regeringen är Warszawa även en studentstad. Med över 60 olika forskningsinstitut, universitetet och andra inrättningar studerar cirka 200 000 studenter här. Warszawa kan verkligen stoltsera med att ha flera invånare som haft stor inverkan inom vetenskaps- och musikvärlden. Nobelpristagaren Maria Skłodowska-Curie är en av dem. Hon gjorde upptäckten av de två kemiska elementen polonium och radium. Hon tilldelades nobelpriset inte bara en gång utan två gånger och är än idag den enda kvinnan som lyckats med denna bedrift. Du kan få lära dig mer om denna vetenskapskvinna i Museet om Maria Sklodowska-Curie.

En annan välkänd Warszawabo är Fryderyk Chopin som tillhör en av historiens största kompositörer. Hans familjehem utanför staden finns fortfarande kvar. Tyvärr så dog Chopin i exil i Frankrike. Men hans hjärta finns begravd i kyrkan Świętego Krzyża som bevis på hans starka band till sitt hemland.

Några måsten när man är i Warszawa
Det finns några måsten när man är i Warszawa, saker man bara inte får missa. Den första och kanske mest självklara är att strosa runt i Gamla stan och riktigt njuta av denna härliga del av Warszawa. I gamla stan är det mysigt att spankulera runt vid Castle Square (Plac Zamkowy) och botanisera bland allt som saluförs på torgmarknaden (Rynek Starego Miasta). Missa inte att besöka parken Lazienki som är en härlig oas mitt i stan. Några menar att det är en av världens vackraste stadsparker. Köp gärna med lite picknick och slå er ner på en filt och se om ni kan få någon av parkens alla ekorrar att komma fram och äta ur handen. Det är också värt att spendera några timmar på Copernicus Science Centre, oavsett om man är barn eller vuxen så finns det massor av spännande experiment att utforska här.

WWW.POLENRESOR.SE